2.4.11

Πετρελαιοκηλίδα στο λιμάνι!

«To πετρελαιοφόρο στο λιμάνι είχε διαρροή χτες το βράδυ. Το λιμάνι έχει γεμίσει πετρέλαιο μέχρι και το Καθολικό!
Δεν μπορώ να πάω να δω τι γίνεται τώρα... Είναι κανείς διαθέσιμος ;
Μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερα ; Πρέπει κάτι να κάνουμε!
Η οικολογική καταστροφή θα είναι απερίγραπτη! »
Προσωρινός συναγερμός σήμανε την 1η Απριλίου στην Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου όταν πήραμε πληροφορίες για διαρροή πετρελαίου από το πλοίο μεταφοράς καυσίμων στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου! Άμεσα μέλη της κίνησης έσπευσαν να ενημερωθούν από το Λιμεναρχείο.

Ευτυχώς επρόκειτο για πρωταπριλιάτικη φάρσα που προήλθε από άγνωστες πηγές! Ανακούφιση για όσους ‘ψάρωσαν’ και γέλιο για τους φαρσέρ!

                Με αφορμή την φάρσα αυτή, ο Χριστόφορος Σώκας, πρόεδρος του Δ.Σ της Οικολογικής Κίνησης έκανε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου κ. Σπυρίδωνα Αγγελάκη. Στην συζήτηση ο κ. Λιμενάρχης αναφέρθηκε στο πλοίο που εφοδιάζει με πετρέλαιο την περιοχή και μας διαβεβαίωσε ότι δεν εντόπισε καμία διαρροή και επίσης επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει λόγω του ότι τα μεταφερόμενα καύσιμα είναι τοποθετημένα σε ξεχωριστά δοχεία μέσα στο πλοίο.
               
Ωστόσο η προσέγγιση ενός πετρελαιοφόρου πλοίου στο λιμάνι μας είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί προβληματισμούς. Αφενός για την επικινδυνότητα μιας τέτοιας δραστηριότητας σε ένα μικρό λιμάνι χωρίς υποδομές αντιμετώπισης μιας πιθανής διαρροής πετρελαίου, αφετέρου για την όχληση που δημιουργεί, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, στους πολύ επιβαρυμένους από πεζούς και αυτοκίνητα στενούς δρόμους του λιμανιού εξαιτίας της φορτοεκφόρτωσης των φορτηγών μεταφοράς των καυσίμων.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με περισσότερο ενδιαφέρον μετέπειτα, σε θέματα που αφορούν γενικότερα την βιοποικιλότητα της θαλάσσιας περιοχής μας.
Κατά τον κ. Αγγελάκη, “η αυξανόμενη μόλυνση της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου, είναι η πρώτη αιτία υποβάθμισης της βιοποικιλότητας σε όλη την περιοχή”. Η δεύτερη αιτία...” όπως ανέφερε, “είναι η εισδοχή των ψαριών της ερυθρά θάλασσας τα οποία δεν βρίσκουν αντίπαλους οργανισμούς και πληθαίνουν σε βάρος των ντόπιων ποικιλιών. Επόμενες αιτίες είναι η επιβάρυνση με πετρέλαια, λάδια και μπαταρίες από αλιείς, η υπεραλίευση από επαγγελματίες αλλά και από ερασιτέχνες οι οποίοι παραβαίνουν τα όρια των εργαλείων που χρησιμοποιούν (πχ. δίχτυα, ποσότητα αγκιστριών, πάνω από 100 για τους ερασιτέχνες) και τελευταία αλλά πολύ βασική... η έλλειψη παιδείας.”

Οι λύσεις που πρότεινε ο κ. Λιμενάρχης για τα παραπάνω περιλαμβάνουν:
Την αύξηση του προσωπικού στο Λιμεναρχείο ώστε να επανδρωθεί το ελαφρύ πλοιάριο για την αστυνόμευση.
Παρουσίαση στα σχολεία των αντίστοιχων προβλημάτων όπου έχει ήδη γίνει πρόταση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το Λιμεναρχείο.
Ανάγκη για διευκολύνσεις- διεξόδους προς τους αλιείς από τη πολιτεία (Δήμο κτλ), ώστε να ξέρουν που να πετάξουν τα απόβλητα από τις βάρκες.
Δημιουργία ζώνης απαγόρευσης αλίευσης (θαλάσσιο πάρκο) το οποίο εύκολα μπορεί να αστυνομευθεί ακόμα και από τους ίδιους τους αλιείς.
Ο κ. Αγγελάκης μας υποσχέθηκε την συμπαράστασή του και την παρουσία του σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου στα παραπάνω θέματα.
Τον ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που διέθεσε για αυτή την συνάντηση και ελπίζουμε η πρωταπριλιάτικη φάρσα να μην ενόχλησε πολύ τις εργασίες του Λιμεναρχείου. Αντίθετα να είναι η αφορμή για περισσότερες πρωτοβουλίες στην ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την οικολογία της θαλάσσιας περιοχής μας. Η Οικολογική Κίνηση το έχει λάβει σοβαρά υπόψη και με κάθε δυνατότητα θα αναλάβει δράση στο άμεσο μέλλον.

Δελτίο τύπου Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου