10.3.11

Νέα υποχώρηση Μπιρμπίλη για τις Natura

Κατάτμηση οικοπέδου έως 4 στρεμμάτων χωρίς τον περιορισμό της 1ης Μαρτίου 
Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Σε γενική υποχώρηση, συγκριτικά με τις αρχικές της θέσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση σε περιοχές Natura, εξαναγκάστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, υπό την ασφυκτική πίεση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, έφθασαν στο σημείο να προειδοποιήσουν με καταψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, στην περίπτωση κατά την οποία δεν γίνονταν αποδεκτές προτάσεις τους! Οι τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, που επέφερε αργά το απόγευμα η υπουργός Περιβάλλοντος, έδειχναν αρκετές να αποτρέψουν, έστω οριακά, μια «ανταρσία».

Ωστόσο, οι επί μέρες διαμαρτυρόμενοι πράσινοι βουλευτές δεν σταμάτησαν, έστω σε ηπιότερους τόνους, να συνεχίζουν να εκφράζουν ενστάσεις: Δημοσίως, συνεχίζοντας να ζητούν ακόμα περισσότερες αλλαγές. Και ανεπισήμως, εκφράζοντας εντονότατα από δυσφορία έως και αποδοκιμασία των επιλογών και των ενεργειών της κ. Μπιρμπίλη.

Αξιοσημείωτο του αρνητικού κλίματος που έχει πλέον παγιωθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ότι η υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε την τελευταία αλλαγή, και πάλι δίχως προηγούμενη ενημέρωση των βουλευτών για το περιεχόμενό της, παρά το γεγονός ότι εκείνοι την κατηγορούν διαρκώς για «αιφνιδιασμούς».

Οι αλλαγές στις διατάξεις
Επί της ουσίας των αλλαγών, η κ. Μπιρμπίλη αφαίρεσε από τις επίμαχες διατάξεις «αγκάθια», τον χρονικό προσδιορισμό (1η Μαρτίου) για τη μεταγραφή των τίτλων ιδιοκτησίας άρτιων και οικοδομήσιμων εκτάσεων, δίνοντας δικαίωμα σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν διαδικασία κατάτμησης του οικοπέδου τους έως τα 4 στρέμματα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ. Για τα 10 στρέμματα, προσθέτει προϋπόθεση αρτιότητας το «πρόσωπο» 25 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο. Υποστηρίζοντας, πάντως, την προηγούμενη πρότασή της, την οποία χθες τροποποίησε, η κ. Μπιρμπίλη μία ημέρα νωρίτερα τόνιζε: «Η ρύθμιση αυτή καθιστά απολύτως σαφή την απόφασή μας να ελεγχθεί η εκτός σχεδίου δόμηση εντός των προστατευόμενων περιοχών». 

Με την επίκληση της αρχής υποστήριξης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών στις εκλογικές τους περιφέρειες, βουλευτές απ’ όλες τις πτέρυγες, πλην της Αριστεράς, τόνιζαν με έμφαση ότι οι εν λόγω διατάξεις θα πρέπει ή να αλλάξουν ή να αποσυρθούν. Ανάμεσά τους και μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με την κ. Τόνια Αντωνίου επί παραδείγματι να υποστηρίζει ότι με την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος δίνεται η αίσθηση ότι τιμωρούνται οι μικροϊδιοκτήτες.

Το διήμερο, πάντως, ξεχώρισαν μεταξύ άλλων οι κ. Δημ. Βαρβαρίγος, Σπ. Μοσχόπουλος και οι κ. Κατερίνα Μπατζελή και Αθανασία Μερεντίτη καθώς κλείνοντας τις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν ότι θα ανέμεναν τη διατύπωση των τελικών κυβερνητικών προτάσεων για τις συγκεκριμένες διατάξεις, προκειμένου να διαμορφώσουν και τη δική τους στάση στην επί των άρθρων ψηφοφορία. Οι υπόλοιποι διαφωνούντες απλώς δεν εξέφρασαν αυτή τη θέση. Ηταν, πάντως, περισσότερο από φανερό ότι την υιοθετούσαν.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ επέμειναν στην πρότασή τους για ονομαστική ψηφοφορία. Η διεξαγωγή της, όμως, μετατέθηκε για σήμερα το μεσημέρι, προφανώς για να μη μείνουν οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο έως αργά τη νύχτα, τη λήξη δηλαδή της συνεδρίασης και την επί των άρθρων ψηφοφορία, όπως ήταν άλλωστε και ο προγραμματισμός.

Παράταση για ημιυπαίθριους
Την πολυαναμενόμενη παράταση στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, έως τις 30 Ιουνίου, έδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος με τροπολογία που συμπεριέλαβε στον νόμο για τη βιοποικιλότητα. Ταυτόχρονα, παρέτεινε κατά τέσσερις μήνες και την προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης του προστίμου, για αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την 1η Μαρτίου. Με την ίδια τροπολογία το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να αντιμετωπίσει προσωρινά το πρόβλημα που ανέκυψε με τη διάλυση των Επιτροπών Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και των Συμβουλίων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ). Το υπουργείο παρατείνει τη λειτουργία τους με την ίδια χωρική αρμοδιότητα, μέχρι να συγκροτηθούν τα νέα όργανα που ορίζει ο Καλλικράτης για τις πολεοδομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου