24.3.11

Τα Νέα της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου και η Επόμενη μας Συνάντηση


Όλοι στη συνάντηση που θα γίνει στην καφετέρια «Περίπου» σήμερα Πέμπτη και ώρα 20:00μμ.

Θέματα:
Την προηγούμενη και αυτή την εβδομάδα πάρα πολλά θέματα που απασχολούν την οικολογική βρέθηκαν στο προσκήνιο.

1) ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ
Την Κυριακή 13/3 η ομάδα εργασίας για την ένταξη της Σπιναλόγκα στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO και το τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ, διοργάνωσαν την πρώτη παρουσίαση- συζήτηση, για την προετοιμασία της τελικής πρότασης και των έργων που πρέπει να προηγηθούν αυτής. Παραβρεθήκαμε και εμείς και εκτιμήσαμε τα παρακάτω.
Η  επιτροπή, οδηγούμενη από αντίστοιχες προτάσεις ένταξης, από την λογική που κερδίζει έδαφος σαν αναγκαιότητα στην κοινωνία μας και από την λογική των αρχαιολόγων και μηχανικών της επιτροπής, για πρώτη φορά βάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης της Σπιναλόγκας και της γύρω περιοχής. Δίνουν  ιδιαίτερη προσοχή εκτός από το δομημένο μέρος και στο φυσικό περιβάλλον και στην σύνδεση με τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Τσιφλίκι-Αλυκές).
Έγινε σαφές ότι η κοινωνία της Πλάκας, της Ελούντας και του Άγιου Νικολάου πρέπει να βοηθήσουν ώστε οι αλλαγές που θα γίνουν να διατηρηθούν για το μέλλον γιατί αν γίνει δεκτή η πρόταση από την UNESCO κάθε 5 χρόνια θα ξανακρίνεται. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η ομορφιά του ανέγγιχτου είναι πλούτος πνευματικός αλλά και μοναδικός τουριστικός δρόμος. Κάναμε αναφορά στο λεηλατημένο παραλιακό μέτωπο, στις υψωμένες μάντρες ιδιωτών και ξενοδοχείων που αποκλείουν την οπτική επαφή με το μνημείο και την παραλία και την ανάγκη για αντίστοιχη συμπεριφορά στην Κολοκύθα και τους Άγιους Πάντες. Νομίζουμε ότι είναι μία προσπάθεια σε καλό δρόμο. Εκεί έγινε και πρόταση από τον κ. Χατζηδάκη για σχέδιο αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου από ντόπιους μηχανικούς με την βοήθεια συντελεστών της τηλεοπτικής σειράς.
Η ομάδα εργασίας έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Δήμου ερωτηματολόγιο προς τον κόσμο ώστε να βοηθηθεί.

2) ΠΛΑΚΑ
Την Τρίτη σαν συνέχεια του προηγούμενου, έγινε επί τόπου επίσκεψη στην Πλάκα μετά από πρόταση της ελάσσονος αντιπολίτευσης και πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, για το μπάζωμα και την παράνομη διαμόρφωση τραπεζοκαθισμάτων μπροστά στο κύμα από ταβέρνα της περιοχής.
Στην  προηγούμενη συνάντηση για την Σπιναλόγκα είχαμε και εμείς προτείνει κάτι αντίστοιχο, γνωρίζοντας από την πείρα μας ότι καμία δημοτική ή κρατική αρχή δεν είχε το θάρρος ή τη θέληση να παρέμβει αποφασιστικά μέχρι τώρα σε καμία παρανομία και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, κρυμμένη  πίσω από την αναρμοδιότητα ή την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων.
Παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας ο οποίος και συνέταξε έκθεση προς την εισαγγελία. Άμεσος στόχος το γκρέμισμα των καινούριων κατασκευών, κάτι που έγινε τις επόμενες μέρες από τους ίδιους τους καταστηματάρχες. Το πιο σημαντικό όμως είναι μία συμφωνία της Δημοτικής Αρχής για αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου στην Πλάκα ώστε όλες οι κατασκευές να έρθουν πίσω και μπροστά να διαμορφωθεί πεζόδρομος μετά την καλοκαιρινή σεζόν.
Εκτιμούμε ότι σιγά σιγά κατανοούν και οι καταστηματάρχες τον αδιέξοδο δρόμο τέτοιων λογικών και αν γίνει πραγματικότητα θα είναι μπούσουλας για περεταίρω παρεμβάσεις.

3) ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Η εκδήλωση για τα απορρίμματα που έγινε στο Ρεξ από τις δύο περιφερειακές παρατάξεις ήταν σημαντικότατη όσο αφορά την ισχυροποίηση με συγκεκριμένα στοιχεία της λογικής μας. Παρακολουθήσαμε όλοι την εκδήλωση στο Ρεξ για τα απορρίμματα και επιτέλους πήραμε μια σωστή πληροφόρηση για ουσιαστική και αποτελεσματική διαχείριση τους. Η μελέτη του κ. Οικονομοπουλου από το πολυτεχνείο Κρήτης μας έδωσε μια εναλλακτική πρόταση εκτός από την  θερμική επεξεργασία που κατά βάση προτείνει η προμελέτη της κ. Λουιζίδου. Οι πληροφορίες που αποκομίσαμε όλοι μας, πολίτες, δήμαρχοι και περιφέρεια, νομίζω ότι μας δίνουν την δυνατότητα να επιλέξουμε τί θέλουμε για το μέλλον του τόπου μας και τί μπορούμε να κάνουμε άμεσα. Οι ομιλητές απέδειξαν ότι η κεντρική ιδέα της καύσης είναι, εκτός από επικίνδυνη περιβαλλοντικώς και οικονομικώς ασύμφορη. Με οικονομική ανάλυση που λείπει από την πρόταση του Μετσόβιου πολυτεχνείου (ίσως εσκεμμένα) και διαχείριση που δίνει λύσεις που είναι περιβαλλοντικώς αποδεκτές και αποδεκτές από τις κατά τόπους κοινωνίες, η πρόταση του πολυτεχνείου Κρήτης μπορεί να αποτελέσει τη βάση του Περιφερειακού σχεδιασμού για το νησί. 
Επίσης με στοιχεία και παραδείγματα έγινε κατανοητό ότι η Περιφέρεια μπορεί από μόνη της να διαχειριστεί με οικονομικότερο τρόπο τα απορρίμματα, χωρίς την εναπόθεση των υποδομών και της διαχείρισης στον ιδιωτικό τομέα.     
Από εδώ και περά δικαιολογίες για αναμονή περιφερειακού σχεδιασμού και λύσεις από άλλους είναι μόνο δικαιολογίες για να μην αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Εμείς παράγουμε τα σκουπίδια μας και εμείς όλοι πρέπει να τα διαχειριστούμε περιβαλλοντικά και ουσιαστικά τώρα.
Σημαντική παράμετρος στην επιτυχία του εγχειρήματος είναι η συμμετοχή του κόσμου, η οποία χρόνο με τον χρόνο πρέπει να γίνετε ποιοτικότερη.
Ο κ. Κυρίτσης της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης μας έδωσε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε έλεγχο της ποσότητας παραγωγής σκουπιδιών του κάθε νοικοκυριού, όπως και για την δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της κομποστοποιήσης στο Δήμο μας χωρίς να περιμένουμε σχεδιασμούς.
Αύριο στην Επιτροπή Καθαριότητας του Δήμου που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00μμ με αντίστοιχη λογική, θα συμμετέχουμε στην δημοτική επιτροπή για τα απορρίμματα.

4) ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Την Πέμπτη που μας πέρασε συμμετείχαμε στη σύσκεψη φορέων για την διοργάνωση του παιδικού φεστιβάλ που θα γίνει αρχές καλοκαιριού και συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Δηλώσαμε την συμμετοχή μας και περιγράψαμε τον χαρακτήρα της παρέμβασής μας. Εκτός από το περίπτερο το δικό μας όπου σκεπτόμαστε να κατασκευάζουμε παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά, την παρουσίαση φύτευσης σπόρων από φυτά μη τροποποιημένα, σε μικρές γλαστρούλες και επίδειξη οικιακού κάδου κομποστοποίησης, προτείναμε ο προφεστιβαλικός διαγωνισμός με ζωγραφική στα σχολεία να καταλήξει με έκθεση στον Ελαιώνα, με θέματα περιβάλλοντος και ρατσισμού. Όπως και ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην ποδηλατοδρομία.  Όλα αυτά βέβαια θα συζητηθούν μεταξύ μας.

5) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
Την Δευτέρα 21/3 συμμετείχαμε στην επιτροπή διαβούλευσης (νεοσύστατη). Τα δύο μέλη της οικολογικής αποκόμισαν αρνητικές σκέψεις σε σχέση με την πρόθεση του Δημάρχου, ότι τα κονδύλια για την προστασία και ανάδειξη υγροτόπων έχουν πάει αλλού. Έθεσε σαν προτεραιότητα την οικονομική ανάπτυξη του τόπου βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, θέματα υγείας και περιβάλλοντος. 
     
6) Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Την Τρίτη 22/3 ήμασταν προσκεκλημένοι στη Δημαρχία για  την διοργάνωση της ώρας της  γης. Εμείς είπαμε ότι δεν είναι λογικό να κάνουμε υποκριτικές φιέστες για το περιβάλλον, να δίνει ο Δήμος 300 ευρώ για την εν λόγω δράση και να είναι αρνητικός για κάτι αντίστοιχο στον Αλμυρό.
Θεωρούμε ότι μπορούμε να συμμετέχουμε στα προηγούμενα αλλά με τον δικό μας τρόπο, που θα αποφασιστεί στο επόμενο ΔΣ.

7) ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Έχουμε έτοιμες δύο προτάσεις προς το τοπικό διαμέρισμα, η μία για τα δέντρα μέσα στην πόλη (από την ομάδα αστικού πρασίνου) και η δεύτερη για δράση στον Αλμυρό.
Το επόμενο διάστημα θα γίνει η συνάντηση.

8) ΝΤΑΜΑΡΙΑ
Έχουμε συντάξει και θα παραδώσουμε στις αρμόδιες αρχές ερώτημα για την τύχη και την ευθύνη αποκατάστασης των δύο νταμαριών. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε επαφή με τον γιατρό που είχε κάνει την καταγγελία και αυτήν μεταφέραμε στο τοπικό διαμέρισμα του Άγιου και στον Δήμαρχο και αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Παράλληλα ο σύλλογος της Ρούσας Λίμνης συνεδριάζει για το ίδιο θέμα. Σκοπός μας να ενώσουμε τις δυνάμεις με όλους και με τους μεταφορείς αδρανών υλικών από τα έργα ώστε να δοθεί λύση.

9) ΜΠΑΖΑ ΣΤΗ ΚΡΙΤΣΑ
Υπάρχει εντοπισμένο τέτοιο θέμα σε χείμαρο στην Κριτσά και στοχεύουμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τους Κριτσιώτες .

10) ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ
Συνεχίζονται από την ομάδα μας οι προετοιμασίες για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Αλμυρό όπου θα γίνει η συμβολική οριοθέτηση της προστατευόμενης περιοχής. ‘Ηδη έχουν φυτευτεί κρινάκια της θάλασσας στις αμμοθίνες, που είναι διακινδυνευμένα είδη και που είχαν προ πολλού εξαληφθεί από το οικοσύστημα του Αλμυρού.

Όλα τα προηγούμενα περιέχουν και προσωπικές εκτιμήσεις, όμως θα συζητηθούν στην συνάντηση της ομάδας που θα γίνει σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου και ώρα 20:00μμ στην καφετέρια “Περίπου”.

Να είστε όλοι εκεί.       

Το ΔΣ Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου