30.3.15

Επίσκεψη φορέων στην Εισαγγελέα Λασιθίου για την καταστροφή της παραλίας Βολάκοι στη Μίλατο


Δελτίο Τύπου Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου

Σήμερα Δευτέρα 30/3/2015 αντιπροσωπία του πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΔΣ Γ. Λασιθιωτάκη και τον κ. Γ. Μανουσάκη επισκέφθηκε την κα. Εισαγγελέα Λασιθίου στη Νεάπολη για να διαμαρτυρηθεί για τη συνεχιζόμενη καταστροφή της παραλίας Βολάκοι από παρακείμενη επιχείρηση και για το κλείσιμο του παραλιακού δρόμου Μιλάτου Σισίου.
Την αντιπροσωπία συνόδευαν ο πρόεδρος του ΔΣ της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου Αλ. Μαντάς και ο κ. Γ. Καλλιντέρης, συνεργάτης του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστή Δερμιτζάκη.

Παρόντες στη συνάντηση με την εισαγγελέα Λασιθίου ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Νεάπολης.

Η αντιπροσωπία εξέθεσε την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής για τις συνεχιζόμενες εργασίες εδώ και 2 μήνες και για το γεγονός ότι παρά τις καταγγελίες των πολιτών και τις ενέργειες των αρχών η καταστροφή της παραλίας και το κλείσιμο του δρόμου συνεχίζονται και ζητήθηκε να υπάρξουν από τις αρχές άμεσες παρεμβάσεις ώστε να σταματήσουν οι όποιες παράνομες εργασίες.
Η Εισαγγελέας άκουσε τις απόψεις των φορέων και υπήρξε αναλυτική συζήτηση για τα θέματα που τέθηκαν και για τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείρηση της υπόθεσης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει επιτόπια σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων αρχών, ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως ζητήματα αρμοδιοτήτων και ευθυνών για τη διαχειρηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη συγκεκριμένη περιοχή και ώστε να γίνουν όλες οι ενέργειες που θα κριθούν απαραίτητες για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΛΑΤΟΥ
Μίλατος Λασιθίου, ΤΚ 72400
Τηλ. 6973 339018

Μία Κυριακή κάθε μήνα… Επίσκεψη στους υγρότοπους - Κυριακή 5/4/15 Αλυκή Ελούντας


Μία Κυριακή κάθε μήνα…
μαθαίνουμε πράγματα μαγικά για τους υγρότοπους του Αγίου Νικολάου! 
Στις 5 Απριλίου, στις 11:00 π.μ. στην Αλυκή Ελούντας σας περιμένουμε για το πρώτο μας ραντεβού.

Το Δίκτυο παρακολούθησης νησιώτικων υγρότοπων του WWF Ελλάς οργανώνει εκδρομές - ξεναγήσεις στους "γνωστούς-άγνωστους" υγρότοπους του Δήμου Αγίου Νικολάου. Μία Κυριακή κάθε μήνα, ένας ειδικός θα μας βοηθάει να εξερευνήσουμε και να μάθουμε τα μυστικά του κόσμου των υγρότοπων.

Η πρώτη κυριακάτικη εξόρμηση ξεκινάει στις 5 Απριλίου, στις 11:00 π.μ στην Αλυκή Ελούντας, όπου με την υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου, του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν και της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου θα σας περιμένουμε για να γνωρίσουμε μαζί τους φτερωτούς μετανάστες (τα αποδημητικά πουλιά) που επισκέπτονται την περιοχή. Παράλληλα, θα μάθουμε την ιστορία και αξία που έχει για τον άνθρωπο αυτός ο ιδιαίτερος υγρότοπος.

Πράγματα που αποδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι ο στόχος του Δικτύου Παρακολούθησης των Υγρότοπων της Κρήτης και Λέσβου, το οποίο για πέμπτη χρονιά υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».

Στόχος του «Δικτυού εθελοντών» είναι η παρακολούθηση της κατάστασης των νησιωτικών υγρότοπων και η αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισής τους. Παράλληλα, υλοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης για την προστασία τους.

Κάθε μήνα λοιπόν δίνουμε ραντεβού μαζί σας για να γίνουμε μια μεγάλη παρέα και να γνωρίσουμε τον κόσμο αυτών των μοναδικών οικοσυστημάτων, την ιστορία τους και πως μπορούμε να τους προστατέψουμε.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του προγράμματος, μπορείτε να βρείτε εδώ: http://wwfaction.wordpress.com/2011/04/20/diktyo_ethelontwn/

Περισσότερες πληροφορίες:
Έμιλυ Πεδιαδίτη, συντονίστρια εθελοντικών δράσεων στην Κρήτη και Λέσβο WWF Ελλάς, τηλ: 2810 328019, e.pediaditi@wwf.gr


27.3.15

29 Μαρτίου 2015 - 4η γιορτή ανταλλαγής ντόπιων σπόρων στον Πύργο Αστερουσίων (Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα)



Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 απο 10:30 – 17:00 στον Πύργο του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων

Τα τελευταία χρόνια έχει αναδυθεί το κίνημα διάσωσης και διάδοσης των παραδοσιακών ποικιλιών με την παρακίνηση πολλών ομάδων και τη στήριξη της κοινωνίας που φαίνεται να επιθυμεί την επάνοδο του κοινού μας αυτού αγαθού.

Το Πελίτι δραστηριοποιείται στη συλλογή, διάδοση και διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών και αυτόχθονων αγροτικών ζώων εδώ και 20 χρόνια. Ξεκίνησε με μικρές δυνάμεις και υλικό αλλά κατάφερε να απλωθεί και να ευαισθητοποιήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού χώρου, τελευταία δε φτάνει και στο εξωτερικό.

Οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι αυτές που βοήθησαν στην επιβίωση αλλά και την υγιή διαβίωση των προγόνων μας, χάρισαν γεύσεις και αρώματα, ομορφιά και δύναμη στη ζωή τους, αυτάρκεια, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Η δυνατότητά τους να προσαρμόζονται σε αντίξοες συνθήκες, κλιματικές, έλλειψης νερού, προσβολών από εχθρούς και ασθένειες, ενδυναμώνουν τον καλλιεργητή και διατηρούν την αγροβιοποικιλότητα. Για τις μέρες μας που το κλίμα αλλάζει γρήγορα είναι ένας πολύτιμος θησαυρός.

Στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα με την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής, απώλεια των αξιών, εξάρτηση των αγροτών από εταιρείες, επικράτηση υβριδίων και σταδιακή είσοδο γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, οι δράσεις για τη διατήρηση των κοινών μας αγαθών όπως είναι οι σπόροι, το νερό, τα δάση κ.ά. είναι σημαντικό να ενισχύονται με τη συμμετοχή μας.

Σας καλούμε λοιπόν στην 4η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στον Πύργο του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων την Κυριακή 29 Μαρτίου. Ελάτε να μοιραστούμε σπόρους, ιδέες και προβληματισμούς για την αυτοδιαχείριση της τροφής, την οργανική καλλιέργεια, την τρέχουσα νομοθεσία για την διακίνηση των παραδοσιακών ποικιλιών καθώς και να συμμετάσχετε σε βιωματικά εργαστήρια διατροφικής αυτάρκειας και αγαθών της καθημερινότητας.

Οι σπόροι αυτοί δίνονται δωρεάν με την υποχρέωση από σας να τους διατηρήσετε και να τους μοιράσετε και σε άλλους ώστε να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να γευτούν και να χαρούν αυτή την κληρονομιά.

Τοπική Ομάδα Πελίτι Ηρακλείου
Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους στην οργάνωση και υποστήριξη της Γιορτής ας επικοινωνήσουν στο τηλ. 6977855994.

Επικοινωνία
(www.peliti.gr)
heraklio@peliti.gr


Πρόγραμμα:
10.30-14:00 Μοίρασμα παραδοσιακών Ποικιλιών

12.00-12.15 Χαιρετισμοί

12.15-12.50 Παρουσίαση των ομάδων της Κρήτης που δραστηριοποιούνται

στην Διάσωση-Διατήρηση των Παραδοσιακών Ποικιλιών:

· Τοπική Ομάδα «Πελίτι» Ηρακλείου

· «Σπορίτες», Χανιά

· «Διασπορείς», Ιεράπετρα

· «Κιβωτός Σπόρων», Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου

12.50-13.00 Εξελίξεις και τρέχον νομοθετικό πλαίσιο στη διατήρηση των Παραδοσιακών Ποικιλιών στην Ελλάδα, Γκισάκης Βασίλης

Παράλληλα θα λειτουργούν πρακτικά εργαστήρια:
Κτίσιμο διπλότοιχης παραστιάς και παραστιάς με δυο θέσεις μαγειρέματος από πλιθιά, Ομάδα φυσικής δόμησης Κρήτης, 10.30-14.00

Πώς να κερδίσουμε 3 εβδομάδες στη φύτευση με την προετοιμασία θερμού σπορείου από κοπριά και άχυρο, Τζόναθαν Πήτ-εκπρόσωπος της Γαλλικής οργάνωσης Terre et Humanisme, 11.00-11.30

Κομποστοποίηση-οικιακή Κομποστοποίηση, Μ. Παπαδημητρόπουλος-Ομάδα καλλιέργειας Πανεπιστημίου «Ζιζάνια»

Κατασκευή «φιαμπολιού» από καλάμι, Χαλκιαδάκης Κώστας-Γραμματικάκης Κώστας

Παρασκευή σαπουνιού, Ρέα Πηγιάκη, 11.30-12.00

Θεραπευτικά βάμματα και έλαια από βότανα, Μυρτώ Δεληγιάννη-Φιορέντσα Καμπά, 13.00-13.30

Η τέχνη της Υφαντικής, Υφαντική Ομάδα Πύργου «ΑΓΝΙΣΑ»

Επίδειξη άλεσης σταριού στον Πετρόμυλο, Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα

Συμμετέχουν:

- «Από Κοινού» Συνεταιριστική Κοινότητα Αυτάρκειας

- ΕΠΑ.Σ Κρήτης(Γεωργική Σχολή Μεσσαράς)

- «Προπατώ στην Κρήτη» με φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Σώμα Ελλήνων Οδηγών(πρόσκοποι)


Μουσική συντροφιά με το συγκρότημα Πύρηχος.


Κάλεσμα για εθελοντές σε βιωματικά παιχνίδια για παιδιά


Στα πλαίσια της διοργάνωσης από την WWF μιας σειράς επισκέψεων σε υγρότοπους της περιοχής μας όπου θα συμμετέχει και η Οικολογική Κίνηση και που ξεκινάει την επόμενη Κυριακή 5/4/15 στις Αλυκές Ελούντας, ζητάμε εθελοντές για βοήθεια στα βιωματικά παιχνίδια που θα γίνουν με τα παιδιά.

Αύριο Σάββατο 28 Μαρτίου από τις 11π.μ. θα γίνει μια δράση της WWF με τους προσκόπους στον Αλμυρό όπου θα γίνουν κάποια βιωματικά παιχνίδια και όσοι θέλουν μπορούν να παραστούν για να δουν πως γίνονται.

Όσοι θέλουν να βοηθήσουν στην δράση της επόμενης Κυριακής, να παραστούν αύριο στις 11π.μ. στον Αλμυρό ή να επικοινωνήσουν με τον Αλέξη στο 6944465690.

Ευχαριστούμε.

Το Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

Απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ: Παράνομη η μαζική παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ

Ασπίδα προστασίας κατά της μαζικής παραχώρησης του αιγιαλού, ευαίσθητου στοιχείου του οικοσυστήματος, για εκμετάλλευση στους ΟΤΑ, υψώνει το Ε' Τμήμα του ΣτΕ. Με απόφασή του (αριθμός 646/2015), η οποία δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα ακριβώς, κρίνει παράνομη και ακυρώνει τη με αριθ. 1038460/2439/Β0010/15.4.2009 Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών περί απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ α' βαθμού.

Την αίτηση ακύρωσης είχε υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών το 2009 και το δικαστήριο δέχτηκε τη συνέχιση της δίκης, καθώς η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είχε αντικατασταθεί με όμοιες το 2013 και 2014.

Στο σκεπτικό του, το δικαστήριο καθιστά σαφές ότι στα κοινόχρηστα πράγματα περιλαμβάνονται ο αιγιαλός και η παραλία, τα οποία ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για την άμεση εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, ο οποίος συνίσταται στην κοινοχρησία τους. Σε συνδυασμό δε με τις διατάξεις του Ν. 2971/2001 για την προστασία του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών, η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης στους ΟΤΑ επιτρέπεται για την άσκηση δραστηριοτήτων οι οποίες είναι ήπιες και συμβατές με τον προορισμό τους ως κοινόχρηστων μόνο κατά περίπτωση και μεμονωμένα και αφού προηγηθεί λεπτομερής και εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης.

Και το υπουργείο Περιβάλλοντος

Το δικαστήριο κρίνει πως η ΚΥΑ είναι παράνομη σε δύο σημεία:

Το πρώτο αφορά "τη συλλήβδην παραχώρηση με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ του συνόλου των αιγιαλών της χώρας στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ που βρίσκεται εκτός των ορίων της εξουσιοδοτήσεως της παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001". Παράλληλα, λόγω της μεγάλης σημασίας του παράκτιου χώρου ως στοιχείου του φυσικού περιβάλλοντος, κατά τον παραπάνω νόμο η αρμοδιότητα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας ανήκει και στον υπουργό Περιβάλλοντος, από κοινού με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Το δεύτερο συνδέεται με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης από τους ΟΤΑ σε τρίτους. Όπως τεκμηριώνεται στην απόφαση, "η έγκριση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών για την περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας εκ μέρους των ΟΤΑ ως παραχωρησιούχων χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση και να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία τους, δεδομένου άλλωστε πως δεν νοείται συλλήβδην εκ των προτέρων έγκριση εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών μεταβιβάσεων που θα χωρίσουν μελλοντικά. Τούτο διότι αφενός έτσι απεμπολούν την αρμοδιότητα ασκήσεως εποπτείας επί των πράξεων των ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε διακινδύνευση τα παράκτια οικοσυστήματα.

Συνεπώς, η διάταξη του άρθρου 8 της προσβαλλόμενης ΚΥΑ, με την οποία εγκρίνεται η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους ΟΤΑ α' βαθμού προς τρίτους, είναι εκτός των ορίων της εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 15 παρ. 3 του Ν. 2971/2001". Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος η υπόθεση παραπέμπεται στην επταμελή σύνθεση του τμήματος με δικάσιμο την 3η Ιουνίου 2015.

Αναδημοσίευση: http://www.avgi.gr/

21.3.15

Χωματουργικές εργασίες με εκσκαφέα πάνω στην παραλία Αμμούδι!

Σήμερα 21 Μαρτίου 2015 στην παραλία Αμμούδι στον Άγιο Νικόλαο έγιναν χωματουργικές εργασίες με εκσκαφέα πάνω στον αιγιαλό. Το γεγονός αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες και επιστολή που στάλθηκε από πολίτη στην Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου. 


Σε ενημέρωση που μας έγινε από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμεναρχείου Αγ.Νικολάου, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης που βρίσκεται στην παραλία είχε κάνει αίτημα χορήγησης άδειας για εργασίες αλλά δεν του είχε δοθεί πότε η άδεια μέχρι σήμερα. Το λιμεναρχείο επισκέφθηκε το χώρο και του είπαν να σταματήσει τις εργασίες.


Παρακάτω η επιστολή που λάβαμε από πολίτη:

Περνώντας από την παραλία Αμμουδίου διαπίστωσα ότι υπάρχει μηχάνημα χωματουργικών εργασιών το οποίο σκάβει μέσα στον αιγιαλό. Πλησιάζοντας βλέπω όλη την παραλία οργωμένη!!! Καθώς άρχισα να βγάζω φωτογραφίες με πλησίασε κάποιος και ακολουθεί η συζήτηση:
«Τι θέλεις;»
«Θέλω να μάθω τι κάνετε εδώ;»
«Διαμορφώνουμε την παραλία»
«Έχετε κάποια άδεια γι’ αυτό;»
«Πως λέγεσαι;»
«Τι σχέση έχει αυτό;.. εγώ ρώτησα αν έχετε άδεια να σκάψετε την παραλία;»
«Ο χώρος είναι ιδιωτικός και κάνουμε ότι θέλουμε..»
«Εκεί που είναι τώρα το μηχάνημα και σκάει το κύμα… είναι ιδιωτικός χώρος;!!»
«Ναι. Πως λέγεσαι;»
«Είμαι πολίτης που ενδιαφέρομαι για την παραλία της πόλης, δε σε αφορά πως λέγομαι... Έχετε άδεια τελικά; »
«Όχι δεν έχουμε..»

Στη συνέχεια έφυγα και πήρα τηλέφωνο σε αστυνομία και λιμεναρχείο. Το λιμεναρχείο είπε ότι θα επιληφθεί…
Όμως μετά από 30’ που ξαναπέρασα, οι εργασίες συνεχίζονταν και έτσι πήρα μερικές ακόμα φωτό για να ενημερώσω…
Και κάπου εκεί το θέμα εξελίχθηκε τραγελαφικά με πρωτοφανή επίδειξη τραμπουκισμού από τους «υπεύθυνους» της επιχείρησης που βρίσκεται στην παραλία. Την ώρα που έβγαζα φωτογραφίες, φρενάρει απότομα μπροστά μου αυτοκίνητο ενός από τους «υπεύθυνους» και αρχίζει να μου φωνάζει..
«τι θέλεις ρε;.. ορίστε πήγαινε μέσα και βγάλε φωτογραφίες..»
χωρίς δεύτερη κουβέντα κατεβαίνει από το αμάξι, κι έρχεται επιθετικά στο μέρος μου
«πήγαινε τώρα μέσα να βγάλεις φωτογραφίες…»
«έβγαλα ότι φωτογραφίες ήθελα.. δεν χρειάζομαι κάτι άλλο»
«ο χώρος είναι ιδιωτικός και κάνω ότι θέλω… το ξέρεις;;»
«Α ναι;;; ο αιγιαλός είναι ιδιωτικός;;»
«Ναι ρε είναι της Μαμιδάκαινας…»
Και έρχεται και κολλάει το μέτωπο του στο δικό μου απειλώντας με και βρίζοντας…. Κράτησα την ψυχραιμία μου και δεν αντέδρασα… και κάπου εκεί φάνηκε κάποιος από τους «δικούς του» και τον μάζεψε…!



Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

20.3.15

Πρακτικό μάθημα κεντρίσματος άγριων δέντρων - Κυριακή 22/3/15 ώρα 10:30 στον Κρούστα


Η ομάδα "Κιβωτός Σπόρων" οργανώνει την Κυριακή 22/3/15 πρακτικό μάθημα εμβολιασμού (κέντρισμα) άγριων δέντρων σε ένα κοινοτικό κτήμα στο Αόρι του Κρούστα στην περιοχή Ρωμανός.

Προσκαλούμε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για το κέντρισμα και την μετατροπή άγριων δέντρων σε παραγωγικά. Οι ποκιλίες που θα εμβολιάσουμε θα είναι ντόπιες παραδοσιακές.
(Χειμωνιάτικο, Καράπιδο, Ρωμάνα κ.λ.π.) 
 
Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή 22/03 στις 10:30 το πρωί από το σχολείο του Κρούστα 
Απαραίτητα τα ζεστά ρούχα και κατάλληλα παπούτσια. Επίσης κρατάτε μαζί σας κοφτερό μαχαίρι ή πριόνι ή κλαδευτήρι.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2841089100 ή 6976766226, e-mail: kivotosp@gmail.com

Προετοιμασίες της 4ης Γιορτής Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που θα γίνει στις 29 Μαρτίου 2015 στον Πύργο του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων


«Από χέρι σε χέρι
και από γενιά σε γενιά
για να μην χάσουμε αύριο
αυτά που έχουμε σήμερα
»


Η 2η Συσκευασία σπόρων θα γίνει στο Ηράκλειο την Κυριακή 15 Μαρτίου από τις 10.30 το πρωί στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης στην πτέρυγα Μ των παλιών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου(ανεβαίνοντας από τη Β’ ΔΟΥ).

Η 4η Γιορτή ανταλλαγής Παραδοσιακών ποικιλιών θα γίνει στις 29 Μαρτίου 2015 στον Πύργο του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Περιμένουμε τη βοήθειά σας για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. 

Τοπική Ομάδα Πελίτι Ηρακλείου
Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου


"Πελίτι" στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά και η επωνυμία είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας.

Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:
η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών,
η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,
η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.

«Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε τη γεωργία και τη πλανήτη θέλουμε»

Περισσότερες πληροφορίες για το Πελίτι θα βρείτε στη σελίδα του www.peliti.gr

14.3.15

«Καμπανάκι» για τα νερά της Κρήτης!


Στο Υδατικό Διαμέρισμα της Κρήτης, τα περισσότερα υδάτινα οικοσυστήματα και η υδρόβια πανίδα τους είναι κάτω από μία ισχυρή «πίεση» λόγω των έντονων κλιματολογικών και γεωμορφολογικών συνθηκών: χαμηλό ετήσιο βροχομετρικό ύψος, εποχικός περιορισμός της βροχόπτωσης μόνο στους χειμερινούς μήνες και απουσία στη διάρκεια του καλοκαιριού και μεγάλη εκμετάλλευση!

Τον Κώδωνα του κινδύνου για τα υδατικά συστήματα της Κρήτης κρούει σε πολλές περιπτώσεις η Στρατηγική περιβαλλοντική Μελέτη για το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος της Κρήτης . Ειδικά ορισμένα υπόγεια συστήματα χρήζουν άμεσων μέτρων καθώς είναι σε κακή κατάσταση όπως περιγράφουν οι μελετητές!

Στο Υδατικό Διαμέρισμα της Κρήτης, τα περισσότερα υδάτινα οικοσυστήματα και η υδρόβια πανίδα τους είναι κάτω από μία ισχυρή «πίεση» λόγω των έντονων κλιματολογικών και γεωμορφολογικών συνθηκών: χαμηλό ετήσιο βροχομετρικό ύψος, εποχικός περιορισμός της βροχόπτωσης μόνο στους χειμερινούς μήνες και απουσία στη διάρκεια του καλοκαιριού και μεγάλη εκμετάλλευση!

Το σχέδιο της στρατηγικής μελέτης, που θα παρουσιαστεί στην αυριανή επιτροπή Περιβάλλοντος, παρουσιάζει αρχικά το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής για το υδατικό διαμέρισμα της Κρήτης, στο σύνολο του. Στη συνέχεια γίνεται περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του περιβάλλοντος, όσον αφορά: μη βιοτικά χαρακτηριστικά (κλιματικοί παράγοντες, υδατικοί πόροι, θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, εδαφικοί πόροι κ.α.), φυσικό περιβάλλον .

13.3.15

Εξαίρεση και όχι κανόνας το κλάδεμα/κοπή δέντρων!


Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα αλλά και παρατηρήσεις σχετικά με το κλάδεμα και την κοπή δέντρων που επισημάνθηκαν από πολίτες τις τελευταίες ημέρες, η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου παραθέτει παρακάτω κάποια στοιχεία και προτάσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους δημόσιους φορείς και υπεύθυνους.

Η επιστημονική τεκμηρίωση
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το κλάδεμα των δέντρων είναι μια «βάναυση επέμβαση», που προκαλεί πολλές φορές ανεπανόρθωτες ζημιές και οδηγεί νωρίτερα τα φυτά στον θάνατο. Ο αναπληρωτής καθηγητής Δασοκομίας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης»,κος Θεοχάρης Ζάγκας, σε ομιλία του στο Α.Π.Θ το 2010 με θέμα «Η φύση στην πόλη ως πλαίσιο και εργαλείο εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία» ανέφερε πως «η κλάδευση των δέντρων, των πάρκων και των δενδροστοιχιών δεν αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση στο πλαίσιο της ορθολογικής και επιστημονικά βασισμένης διαχείρισης του αστικού πρασίνου. Διαφορετικά, αυτή αποτελεί εγκληματική πράξη επί ''πληρωμή'' κατά των δέντρων και ως εκ τούτου κατασπατάληση πόρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για άλλες προτεραιότητες. Η κλάδευση θα πρέπει να διενεργείται μόνον όταν αυτή είναι απαραίτητη. Η απομάκρυνση ζωντανών κλαδιών από ένα δέντρο οδηγεί στην καταπόνησή του, αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένης ενέργειας»,

Ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Ντάφης, με ειδικευμένες γνώσεις στη Δασοκομία πόλεων και διεθνή αναγνώριση τονίζει μέσα από το βιβλίο του «Δασοκομία Πόλεων» .εκδ. Art of Text. (2001) …...«Όσο υγιέστερο είναι ένα δένδρο τόσο πληρέστερη είναι η κόμη του και αντιστρόφως. Η κόμη με το φύλλωμά της είναι το «εργοστάσιο» του δένδρου και πηγή όλων των ευεργετικών επιδράσεων στον άνθρωπο. Συνεπώς οποιαδήποτε κλάδευση της κόμης είναι σφάλμα. Μειώνει τη ζωτικότητα του δένδρου ως συνόλου διότι απομακρύνεται ένα σημαντικό μέρος των αφομοιωτικών οργάνων. Όσο πιο συχνές είναι οι κλαδεύσεις και όσο πιο έντονες γίνονται τόσο περισσότερες πληγές δημιουργούνται με αποτέλεσμα να δίνεται ευκαιρία σε χιλιάδες μύκητες και βακτήρια να προσβάλλουν τα δέντρα. Όσο κατά το δυνατόν υπόκεινται σε λιγότερο κλάδεμα τόσο περισσότερο και για μακρύτερο χρόνο διατηρούνται τα δένδρα υγιή. Δεν πρέπει εδώ να εφαρμόζονται οι ίδιες μέθοδοι που εφαρμόζονται στα βραχύβια οπωροφόρα δένδρα. Εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλοι σκοποί. Εδώ πρέπει να τονισθεί με έμφαση η κακοποίηση που υφίστανται τα δένδρα στις πόλεις και ιδιαίτερα τα δέντρα των πεζοδρομίων από τις βάρβαρες όσο και αλόγιστες πολλές φορές κλαδεύσεις. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται η κλάδευση των δένδρων αν και με μια περισσότερο προσεκτική εκλογή των ειδών θα αποφεύγονταν πολλές κλαδεύσεις και συνεπώς άσκοπες δαπάνες πέρα από την κακοποίηση των δένδρων».

Το συμπέρασμα
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η απαράδεκτη αισθητικά, περιβαλλοντικά και επιστημονικά πρακτική του κλαδέματος των δέντρων και δεντροστοιχιών μας καταδεικνύει την έλλειψη γνώσης και βασικής εκπαίδευσης στο αντικείμενο. Η κατακρεούργηση ολόκληρων κύριων κλάδων, ακόμη και του κεντρικού κορμού, αφήνει δέντρα χωρίς κλαδιά, μεταβάλλοντάς τα σε κακόγουστα μπονσάι που κινδυνεύουν άμεσα από σάπισμα και νέκρωση. Τα δέντρα δυστυχώς δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά αν μπορούσαν, τι θα έλεγαν;

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες καθίσταται απαραίτητη η κλάδευση. Πότε όμως και πώς; Η κλάδευση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνον όταν αυτή είναι απαραίτητη και θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο προσεκτικά για να μην δημιουργείται η αίσθηση ότι τα δέντρα ‘’κουτσουρεύονται’’. Η κοπή δε ολόκληρου δέντρου θα πρέπει πάντα να αντικαθίσταται με νέο καθώς επίσης και να αιτιολογείται πλήρως στους πολίτες ο σκοπός της κοπής του που θα πρέπει να είναι προς όφελος του κοινού συμφέροντος.

Ο ρόλος της ύπαρξης των δέντρων στις πόλεις αλλά και εκτός είναι πολυδιάστατος. Τα πλεονεκτήματα από την ύπαρξή τους και η συμβολή τους στην ποιότητα ζωής των πολιτών είναι πολλαπλή, όπως αποδεικνύεται και από την πολιτική άλλων χωρών. Παρόλα αυτά, στον τόπο μας συνεχίζεται η περιβαλλοντοκτόνα πολιτική, μειώνοντας τους ελεύθερους χώρους, κουτσουρεύοντας τα πάρκα και ακρωτηριάζοντας δέντρα ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές και πολλές φορές με την συγκατάθεση της δημοτικής αρχής.

Αιτήματα & προτάσεις
Βάση των παραπάνω η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου αιτείται και προτείνει προς τον Δήμο Αγίου Νικολάου:
  1. Την οργάνωση ενημερωτικής ημερίδας προς τους δημοτικούς φορείς και όσους είναι υπεύθυνοι για το κλάδεμα και την κοπή δέντρων, από ειδικούς επιστήμονες στην δασοκομία. 
  2. Την απόδοση ευθυνών αλλά και αστυνόμευση στην κατακρεούργηση δέντρων και φυτών (όπως πρόσφατα παρατηρήθηκε στην παραλία Αμμούδι). 
  3. Την κλάδευση/κοπή των δέντρων εντός αλλά και εκτός του αστικού πρασίνου μόνο όταν θεωρείται αναγκαίο με βάσιμα και υπεύθυνα επιχειρήματα ώστε να δικαιολογείται. 
  4. Την άμεση αντικατάσταση του κομμένου παλαιού πεύκου που έγινε πρόσφατα στην οδό Ρούσου Κουνδούρου, με νέο πεύκο. 
Τα παραπάνω εκτός από την δημοσίευσή τους, θα κατατεθούν επίσης στο Δήμο Αγίου Νικολάου με επίσημες διαδικασίες, τις επόμενες ημέρες.

Το Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου
13 Μαρτίου 2015, Άγιος Νικόλαος

10.3.15

Έκοψαν δέντρα εκατοντάδων ετών από προστατευόμενη περιοχή!



Η εικόνα στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου στο Μαρμακέτω
Oι φωτογραφίες αυτές είναι απο τον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου στο χωριό Μαρμακέτω Οροπεδίου Λασιθίου,δίπλα απο το άγαλμα του Καπετάν Καζάνη. Σε ένα χώρο, που συγχρηματοδοτήθηκε για την αναπαλαίωση του σχολικού κτιρίου και την εξωτερική ανάπλαση και διαμόρφωση του, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα ''τόπων ευφορία'' του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Δυστυχώς, οι φωτογραφίες αυτές είναι σημερινές 10/03/2015 και απεικονίζουν την σαθρή και απαράδεκτη νοοτροπία μιας ολόκληρης κοινωνίας, να καταστρέφει τη φύση, στο χαρακτηρισμένο Λασίθι Natura 2000, με πρωτεργάτες ανθρώπους και εκπροσώπους του δήμου. Εδώ και δύο χρόνια προσπαθούσαν να απαλλαγούν απο τα εκατοντάδων ετών δέντρα με την πρόφαση ότι ήτανε ξερά. Την πρώτη φορά τους σταμάτησαν κάποιοι και δεν πρόλαβαν να τα κόψουν όλα ...

Σήμερα αποτελείωσαν το σκοπό και το έργο τους!

Άραγε οι αρμόδιοι φορείς: Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, Δήμαρχος, Δασαρχείο, Περιφέρεια γνωρίζουν την καταστροφή;

Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει....

Κ.Φ.

9.3.15

Συνάντηση Ο.Κ.Μ.: Τετάρτη 11/03/15 στις 6μ.μ.

Την Τετάρτη 11/03/15 στις 6μ.μ. στην καφετέρια DeJavu (κιτροπλατεία Αγίου Νικολάου) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου όπου θα συζητηθούν τα εξής θέματα: 

1. Η συνδιοργάνωση με την WWF μιας σειράς δράσεων-ξεναγήσεων για τους Υγρότοπους του Αγίου Νικολάου. Θα γίνει ενημέρωση από εκπρόσωπο της WWF.

2. Τρόποι αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής καταστροφής του αιγιαλού στη Μίλατο από ιδιώτες επιχειρηματίες. Θα γίνει ενημέρωση από εκπρόσωπο του Συλλόγου Μιλάτου.

Η συνάντηση είναι ανοιχτή σε όσους επιθυμούν απλά να ακούσουν ή να συνεισφέρουν με προτάσεις και ιδέες.

Το Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

6.3.15

Η περιβαλλοντική καταστροφή της παραλίας Βολάκοι στη Μίλατο Λασιθίου


Η περιβαλλοντική καταστροφή της παραλίας Βολάκοι στη Μίλατο Λασιθίου συνεχίζεται ασταμάτητη από επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ οι αρχές δεν κάνουν τίποτα που να μπορεί να σταματήσει την καταστροφή.

Στο Video που τραβήχτηκε χθες από κάτοικο της περιοχής φαίνεται διατρητικό μηχάνημα (μπίκος) να σπάει τα βράχια στην παραλία δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, ενώ μόλις ο χειριστής του μηχανήματος αντιλαμβάνεται την παρουσία πολιτών σταματά αμέσως τις εργασίες.

http://www.merambellonews.gr/