31.3.14

2η Συνέλευση Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου - Τετάρτη 2/4 στις 6μ.μ. στην καφετέρια Βότσαλο


φύση | πολιτισμός | τόπος
διάσωση και προστασία
ενωμένοι έχουμε την δύναμη

2η συνέλευση οικολογικής κίνησης μιραμβέλλου
τετάρτη 2/4 στις 6μ.μ. 
στην καφετέρια βότσαλο στον άγιο νικόλαο

καλούμε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε μια κίνηση που σκοπό έχει την διάσωση και προστασία του φυσικού μας τόπίου αλλά και πολιτισμού μας, σε ένα τόπο που καθημερινά δέχεται απειλές, αλλά και που έχει τόσους κρυμμένους θυσαυρούς για να απολαύσουμε με σεβασμό, βιώσιμα και προς όφελος όλων.

οικολογική κίνηση μιραμβέλλου
τηλ. 6972215153, 6944465690 | oiko.kinisi.miravelou@gmail.com
ecomirabello.blogspot.gr

26.3.14

Συνάντηση Ο.Κ.Μ. για την διοργάνωση εκδήλωσης για τους σπόρους - Πέμπτη 27/03/14, ώρα 19:30

Αύριο Πέμπτη 27/03/14 στις 19:30, στην καφετέρια Άνω Κάτω θα γίνει συνάντηση του Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου ώστε να συζητήσουμε την δυνατότητα διοργάνωσης εκδήλωσης με θέμα τους σπόρους και την διάσωσή τους. Στην συνάντηση θα παρευρεθεί και ο Ανδρέας Δρανδάκης από τους "Διασπορείς" που θα μας ενημερώσει σχετικά.

Σας περιμένουμε!

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

24.3.14

Βροντερό ΟΧΙ απο την Κρήτη στο Αρκάδι




Βροντερό μήνυμα της Παγκρήτιας συγκέντρωσης στο Αρκάδι προς τον ΟΗΕ, την Ε.Ε., την Ελληνική Κυβέρνηση, να αποτραπεί άμεσα η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο



Παρόντες στο δυναμικό Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Αρκάδι-που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια και τους φορείς- ήταν ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α.

«Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Αρκάδι εκπέμπει ένα βροντερό μήνυμα στο ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελληνική Κυβέρνηση να αποτραπεί άμεσα η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην «κλειστή» θάλασσα της Μεσογείου» τόνισε από το χώρο της συγκέντρωσης, σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.



Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή επικαλούμενος τους φόβους και τις επιστημονικές εκτιμήσεις ειδικών ερευνητών.

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες αντίδρασης της Περιφέρειας που από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε συντονιστικό ρόλο και ήρθε σε επικοινωνία για κοινή αντίδραση με νησιά της Μεσογείου, την Ιταλία, Ελληνικές Περιφέρειες ενώ για το όλο θέμα έγινε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στάλθηκε επιστολή στους Υπουργούς Εξωτερικών, ΥΠΕΚΑ ευρωβουλευτές κ.α.

Δ.Τ Περιφερειας Κρήτης

Η οργή, η αγανάκτηση και η αγωνιστικότητα εκατοντάδων Λασιθιωτών ήταν αρκετή το πρωί της Κυριακής για να καταρρεύσει ο ύψους 60 μέτρων ανεμολογικός ιστός στο όρος της Θρυπτής




Η οργή, η αγανάκτηση και η αγωνιστικότητα εκατοντάδων Λασιθιωτών, ήταν αρκετή το πρωί της Κυριακής για να καταρρεύσει ο ύψους 60 μέτρων ανεμολογικός ιστός, που είχαν τοποθετήσει πρόχειρα τα συνεργεία της ‘’ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ’’ στο όρος της Θρυπτής, σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ανεμογεννήτριες).

Δεκάδες φορείς της Ιεράπετρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου για τη Θρυπτή, ξεκινώντας στις 10.00 το πρωί την ανάβαση με κομβόϊ αυτοκινήτων, από το Πάνω Χωριό προς τη θέση ‘’Παπούρα’’, όπου διαδήλωσαν με πανό και συνθήματα κατά της ‘’κατάληψης’’ των τελευταίων ελεύθερων ορεινών όγκων του Λασιθίου.



Μπροστά στον πανύψηλο αλλά πολύ πρόχειρα εγκατεστημένο ανεμολογικό ιστό , που δεν άντεξε την αντίδραση του κόσμου και κατέρρευσε κινδυνεύοντας να τραυματίσει τους διαδηλωτές, οι εκατοντάδες διαδηλωτές, πέτυχαν να στείλουν το μήνυμα σε εκείνους που θέλουν να ξεπουλήσουν και τις τελευταίες φυσικές ομορφιές που μας έχουν μείνει, βροντοφωνάζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να γεμίσουν με καθρέπτες και ανεμογεννήτριες, οι ομορφότερες περιοχές του τόπου μας.

Τα βουνά της Ιεράπετρας, έχουν γίνει στόχος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που αδιαφορώντας για το περιβάλλον, για την γη των προγόνων μας, για την πολιτιστική μας κληρονομιά και για την επιθυμία της κάθε τοπικής κοινωνίας, θέλουν να μετατρέψουν την Κρήτη μας συνολικά σε μια γιγάντια ‘’μπαταρία’ που θα τροφοδοτεί με αιολική και ηλιακή ενέργεια όλη την Ευρώπη.

Δεν πρόκειται πλέον για μικρές διάσπαρτες μονάδες προσαρμοσμένες στα δεδομένα της κάθε περιοχής, αλλά για τεράστιας έκτασης βιομηχανικά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που απαιτούν μάλιστα και τεράστια οδικά δίκτυα που αλλάζουν ριζικά την μορφολογία του εδάφους καταστρέφοντας τα δάση και τη χλωρίδα τους.

Το σημείο που επέλεξαν οι ‘’επενδυτές’’ της πράσινης υποτίθεται Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης είναι πάνω από την φημισμένη μοναδικής ομορφιάς χαράδρα του ΧΑ, πάνω από τον χώρο όπου έχουν βρεθεί τα αποτυπώματα του Μινωικού πολιτισμού στον Αζοριά και δίπλα από τον παραδοσιακό –παραθεριστικό οικισμό των Ιεραπετριτών, την Θρυπτή.

Όπως ακριβώς αυτοί που προχωρούν σε αυτές τις ενέργειας, δε υπολογίζουν τίποτα και κανέναν, καλυμμένοι πίσω από νομότυπες διαδικασίες και αποφάσεις με μοναδικό στόχο το κέρδος, έτσι και όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων , των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ιεράπετρα, τη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο, ο Δήμος Ιεράπετρας, τα γειτονικά τοπικά συμβούλια και οι επικεφαλής των δημοτικών ψηφοδελτίων ενωμένοι, διαδήλωσαν την αντίθεση τους στο σχέδιο καταστροφής της περιοχής απείρου φυσικού κάλλους της μαγευτικής Θρυπτής.

‘’Απαιτούμε τα βουνά μας, να παραμείνουν λεύτερα’’ και ‘’λεύτερα βουνά-περήφανοι άνθρωποι’’, ήταν τα μηνύματα που έστειλαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές από το όρος Θρυπτή.


Στους διαδηλωτές μίλησαν ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Προϊστάκης και Μιχάλης Μαχαιράς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυπτής Γιώργος Χαμηλός και εκπρόσωποι των διοργανωτών της διαδήλωσης.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν , η Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας, ο Αγροτικός Σύλλογος και άλλοι τοπικοί φορείς.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας έκλεισε με μουσική από το κρητικό συγκρότημα του Χαρίλαου Παπαδάκη

Αναδημοσίευση: http://www.radiovereniki.gr/

21.3.14

Μουσική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θρυπτή 23/03/14

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί εκεί που βρίσκεται ο ιστός στη θέση Παπούρα Θρυπτής, την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 στις 11 π.μ.

Προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 10 π.μ. στη διασταύρωση του Πάνω Χωριού προς Θρυπτή και στις 10.30 π.μ. στην πλατεία του οικισμού της Θρυπτής.

ΟΧΙ ΧΗΜΙΚΑ: Παγκρήτια συνάντηση στο Αρκάδι την Κυριακή 23.3.2014 και ώρα 12:30


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 
Παγκρήτια συνάντηση στο Αρκάδι την Κυριακή 23.3.2014 και ώρα 12:30

Σύντομες ομιλίες από τους: Γιώργη Καράτζη-ποιητή, Ευάγγελο Γιδαράκο-καθηγητή Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης και Ευάγγελο Πισσία-καθηγητή ΑΤΕΙ Αθηνών-συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία.

Θα ακολουθήσει πολλή μουσική και χορός με ντόπιους καλλιτέχνες. Τη μουσική εκδήλωση θα κλείσει εκτάκτως ο Γιάννης Αγγελάκας και οι συνεργάτες του: Ντίνος Σαδίκης, Στάθης Αραμπατζής, Χρήστος Χαρμπίλας και Τίτος Καργιωτάκης.

Αναχώρηση λεωφορείων: Κυριακή 23.03.2014: · Ηράκλειο: τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από το λιμάνι στις 10:00πμ.
· Ρέθυμνο, Χανιά, Ακρωτήρι Χανίων, Κίσσαμος, Σφακιά, Πλατανιάς: η αφετηρία και η ώρα αναχώρησης των λεωφορείων θα ανακοινωθούν έγκαιρα από τα ΜΜΕ.
· Σητεία: το λεωφορείο θα αναχωρήσει από το σταθμό των ΚΤΕΛ στις 8:00πμ
· Ιεράπετρα: το λεωφορείο θα αναχωρήσει από το σταθμό των ΚΤΕΛ στις 8:45πμ
· Άγιος Νικόλαος: το λεωφορείο θα αναχωρήσει από το σταθμό των ΚΤΕΛ στις 9:15

Με πρωτοβουλία της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής Ηρακλείου κατά της ‘’εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στα Χανιά και στο Ρέθυμνο στις 9.3.2014, στο Ηράκλειο στις 14.3.2014 και στον Άγιο Νικόλαο στις 17.3.2014 με εκπροσώπους θεσμικών φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων, Εκκλησίας, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων, επιστημονικών συλλόγων, Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών φορέων, πολιτικών δυνάμεων-κομμάτων, συλλογικοτήτων, κινημάτων κλπ και συναποφασίστηκε να κληθούν όλοι οι φορείς καθώς και όλη η τοπική κοινωνία, έτσι ώστε:
  • Να είναι παρόντες με όλες τους τις δυνάμεις στην Παγκρήτια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο μαρτυρικό Αρκάδι την Κυριακή 23.3.2014 και ώρα 12:30
  • Να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο μόνιμης επαγρύπνησης στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους λαούς. Ειδικότερα, να διαμορφωθούν από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις, για να αναδειχθεί η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, ως τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστατευόμενη από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις
Οι προσωρινές συντονιστικές επιτροπές Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στο σχεδιαζόμενο οικολογικό έγκλημα στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης, που αφορά την εν πλω ‘’εξουδετέρωση’’ των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών των χημικών όπλων της Συρίας. Ενόψει του σχεδιαζόμενου θανάσιμου χημικού πειράματος καλούμε τους συμπολίτες μας:
  • να μη δεχθούν την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση που επιβαρύνει σε υπέρτατο βαθμό την ήδη επιβαρυμένη θαλάσσια περιοχή μας. 
  • να απαιτήσουν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, πχ με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία.
Να δηλώσουμε επίσης πως όλοι εμείς που παίρνουμε μέρος σε αυτή την Παγκρήτια συστράτευση στο ιστορικό Αρκάδι:
  • πιστεύουμε ότι μοναδική οριστική λύση είναι, όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση
  • λέμε όχι σε όλους τους πολέμους.
Θεωρώντας δεδομένη την ευαισθητοποίηση, τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και όλων των φορέων, που θα προσδώσει βαρύτητα και κοινωνική ευρύτητα στο εγχείρημα αυτό και πιστεύοντας βαθειά ότι η προσπάθεια αυτή αξίζει να διαχυθεί ευρέως και να υποστηριχθεί έμπρακτα, ζητούμε: τη δημόσια στήριξη όλων των φορέων και την ενεργό συμμετοχή τους στην Παγκρήτια συνάντηση στο μαρτυρικό Αρκάδι. Είναι αναγκαίο, να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν προς αυτήν την κατεύθυνση και πρακτικά να διευκολυνθούν οι συντοπίτες μας για τη μετάβασή τους στον τόπο της συγκέντρωσης.

Σύντομες ομιλίες από τους: Γιώργη Καράτζη-ποιητή, Ευάγγελο Γιδαράκο-καθηγητή Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης και Ευάγγελο Πισσία-καθηγητή ΑΤΕΙ Αθηνών-συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία.

Θα ακολουθήσει πολλή μουσική και χορός με ντόπιους καλλιτέχνες. Τη μουσική εκδήλωση θα κλείσει εκτάκτως ο Γιάννης Αγγελάκας και οι συνεργάτες του: Ντίνος Σαδίκης, Στάθης Αραμπατζής, Χρήστος Χαρμπίλας και Τίτος Καργιωτάκης.


Αναχώρηση λεωφορείων: Κυριακή 23.03.2014:
· Ηράκλειο: τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από το λιμάνι στις 10:00πμ.
· Ρέθυμνο, Χανιά, Ακρωτήρι Χανίων, Κίσσαμος, Σφακιά, Πλατανιάς: η αφετηρία και η ώρα αναχώρησης των λεωφορείων θα ανακοινωθούν έγκαιρα από τα ΜΜΕ.
· Σητεία: το λεωφορείο θα αναχωρήσει από το σταθμό των ΚΤΕΛ στις 8:00πμ
· Ιεράπετρα: το λεωφορείο θα αναχωρήσει από το σταθμό των ΚΤΕΛ στις 8:45πμ
· Άγιος Νικόλαος: το λεωφορείο θα αναχωρήσει από το σταθμό των ΚΤΕΛ στις 9:15

Τα λεωφορεία από Σητεία, Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο θα συναντηθούν στις 9:30πμ στο πρώτο πρατήριο της SHELL στην αρχή της εθνικής οδού από Άγιο Νικόλαο προς Ηράκλειο και θα συνεχίσουν μαζί προς Αρκάδι.

Σελίδα της εκδήλωσης στο facebook:
https://www.facebook.com/events/523031644480718/?notif_t=plan_user_joined

Επικοινωνία: email: eirinimesogeios@gmail.com, τηλ: 6944773555 (Σωκράτης Βαρδάκης), 6972350768 (Γιάννης Χαρωνίτης) και 6978512779 (Πολυάνθης Συγγελάκης).

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ‘’ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ’’ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ







17.3.14

Δ.Σ. Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου - Τρίτη 18/03/14 στις 7μμ

Αύριο Τρίτη 18/03/14 στις 7μμ στην καφετέρια Άνω Κάτω θα πραγματοποιηθεί Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου με θέμα την διοργάνωση της 2ης Γενικής Συνέλευσης.
Η συνάντηση είναι ανοικτή προς όλους όπως πάντα.

Δ.Σ. Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

16.3.14

Αναβάλλεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον ανεμολογικό ιστό. ΝΕΑ ΗΜ/ΝΙΑ: 23/03/14


Αναβάλλεται, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προγραμματισμένη για τις 16/03/14, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον ανεμολογικό ιστό. Νέα ημερομηνία διοργάνωσης της συγκέντρωσης 23/03/14.

Συνεδρίασε την Τρίτη 11-03-14, στην αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Χωριού, η Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής διοργάνωσης του συνεδρίου με θέμα: «Προστασία φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος: Προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Θρυφτής» που σχεδιάζεται να διοργανωθεί στις 3 και 4 Μαΐου, στην Ιεράπετρα (Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη).

Στη συνάντηση, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τουρλωτής εκπροσωπώντας τους συλλόγους των Δ.Δ που βρίσκονται στις βορειο-ανατολικές παρυφές του ορεινού όγκου της Θρυπτής, που ανήκουν στον δήμο Σητείας και δήλωσε συμμετοχή όλων των φορέων των εν λόγω περιοχών στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Δήλωση συμμετοχής ως συνεργαζόμενοι φορείς έστειλαν το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και η μη κερδοσκοπική εταιρεία βιώσιμων εφαρμογών ανάπτυξης "Το Σελακανο".

Η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί, τελικά, εκεί που βρίσκεται ο ιστός, την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014, στις 11:00 π.μ.

Προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 10:00 στην πλατεία του Πάνω Χωριού, στις 10:30π.μ στον οικισμό της Θρυφτής.
Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης θα διοργανωθεί την Τρίτη 18/03/14 διευρυμένη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής, στις 18:00 στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου του Κάτω Χωριού και καλούνται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να προσέλθουν.

Οργανωτική Επιτροπή για τη διοργάνωση συνεδρίου για τον ορεινό όγκο της Θρυφτής
Τηλέφωνα επικοινωνίας
Τομαδάκης Γιώργος: 6981916832
Δασκαλάκης Παύλος: 6932403188

Αναδημοσίευση: http://104fm.gr

9.3.14

Επικίνδυνα Απόβλητα στην Μαρίνα Αγίου Νικολάου

Απο τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν στην Μαρίνα Αγίου Νικολάου προέκυψαν επικίνδυνα απόβλητα! 

Το τμήμα Περιβάλλοντος Λασιθίου ζητά άμεσα από την ΔΑΕΑΝ σε επιπλέον μετρήσεις του θαλάσσιου ύδατος, του θαλάσσιου ιζήματος και του εδάφους στον άμεσα γειτνιάζοντα χώρο της περιοχής καθαρισμού των σκαφών.

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου προς την Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου ΔΑΕΑΝ. 
______________

ΘΕΜΑ: Απάντηση για καταγγελίες μαρίνας Αγίου Νικολάου
Μετά την υποβολή στην Υπηρεσία μας του πιστοποιητικού αναλύσεων από το φρεάτιο καθαρισμού των σκαφών και με βάση τις (β), (γ) και (δ) σχετικές ΚΥΑ καθώς και τον (ε) σχετικό Νόμο προκύπτει ότι το στερεό υπόλειμμα από το φρεάτιο καθαρισμού, κατατάσσεται στα επικίνδυνα απόβλητα.
Παρακαλούμε άμεσα να μας ενημερώσετε για την ποσότητα του αποβλήτου, τον περιέκτη μέσα στον οποίο αποθηκεύεται, το σημείο που είναι αυτό αποθηκευμένο, το χρονικό διάστημα που παραμένει αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις σας, την έως τώρα διαχείριση του αποβλήτου αυτού καθώς επίσης και την διαχείριση του νερού πλύσης των σκαφών που συγκεντρώνεται στις υπεδάφιες δεξαμενές
Παράλληλα πρέπει να προχωρήσετε σε σύναψη σύμβασης με αδειοδοτημένη για το σκοπό αυτό εταιρεία (την οποία και θα μας γνωστοποιήσετε) για την συλλογή, μεταφορά και ασφαλή διάθεση του αποβλήτου καθώς επίσης και στην άμεση σύνταξη και κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο των δραστηριοτήτων της μαρίνας.
Παρόλο που όπως προκύπτει από την αυτοψία της υπηρεσίας μας και το πιστοποιητικό αναλύσεων, το συγκεκριμένο απόβλητο έχει μικρή ικανότητα μεταφορά με τον αέρα, χαμηλή εκπλυσιμότητα και η επικινδυνότητα του συνίσταται κυρίως στις περιπτώσεις κατάποσης ή εισχώρησης στο δέρμα, κρίνουμε αναγκαίο για την εξασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος να προχωρήσετε άμεσα σε επιπλέον μετρήσεις του θαλάσσιου ύδατος, του θαλάσσιου ιζήματος και του εδάφους στον άμεσα γειτνιάζοντα χώρο της περιοχής καθαρισμού των σκαφών.
Μέχρι τις απαντήσεις των δειγματοληψιών αυτών οι όποιες εργασίες καθαρισμού των σκαφών να γίνονται αποκλειστικά πάνω από στεγανές επιφάνειες και οπωσδήποτε με χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται τα οριζόμενα στις (β), (γ) και (δ) σχετικές ΚΥΑ καθώς και στον (ε) σχετικό Νόμο.



Βουνό Θρυπτής: Κάλεσμα σε συνέδριο & διαμαρτυρία στις 3,4,5 Μαϊου 2014

Κάλεσμα στην κοινωνία και στους φορείς απευθύνουν συμπολίτες που έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για την βιωσιμη ανάπτυξη του ορεινού όγκου Θρυπτής.

Για αυτό το λόγο προγραμματίζεται μια συνεδρίαση με θέμα: 
«Προστασία φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος: Προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Θρυπτής» 
στις 3 και 4 Μαΐου
στην Ιεράπετρα (Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη).

Μια απόφαση που πάρθηκε μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ φορέων της περιοχής. Προτάθηκαν, επίσης, στα πλαίσια του συνεδρίου, να διοργανωθεί μεγάλη έκθεση φωτογραφίας που θα αφορά τη θεματολογία του συνεδρίου, με παρουσίαση παλιών και νέων φωτογραφιών από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα που βρίσκονται στις παρυφές της Θρυπτής, καθώς και να γίνουν παρουσιάσεις των εργασιών των περιβαλλοντικών ομάδων σχολείων της Ιεράπετρας, που έχουν ασχοληθεί με την Θρυπτή. 

Θα εκδοθεί προσεχώς σχετική πρόσκληση.

Στην συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του ανεμολογικού ιστού που έχει τοποθετηθεί στην κορυφή Καλόγερος - Παπούρα. Προτάθηκε να διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από όλους τους φορείς και κατοίκους στο χώρο που βρίσκεται ο ιστός.

Η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί, εκεί που βρίσκεται ο ιστός, την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014, στις 11:00 π.μ. Προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 10:00 στην πλατεία του Πάνω Χωριού, στις 10:30π.μ στον οικισμό της Θρυπτής

Για την συγκεκριμένη εκδήλωση θα διοργανωθεί την Τρίτη 11/03/14 διευρυμένη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής, στις 18:30 στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου του Κάτω Χωριού και καλούνται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να προσέλθουν.

Φορείς που συμμετέχουν μέχρι τώρα:

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λασιθίου

Πολιτιστικοί σύλλογοι: 
Θρυπτής, Κάτω Χωριού, Πάνω Χωριού, Κεντριού, Βαϊνιάς, Επισκοπής, Καββουσίου, Παχιάς Άμμου, Ορεινού, Αγίου Ιωάννη, Ανατολής.

Άλλοι φορείς: 
Οικολογική ομάδα Ιεράπετρας, Πανγκρήτιο Δίκτυο κατά των βΑΠΕ, Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου, Ορειβατικός Σύλλογος Ιεράπετρας,Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου, Κυνηγετικός Σύλλογος Ιεράπετρας, Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Ιεράπετρας,  Σύλλογος ΙΣΤΟΣ. 

Συνεργαζόμενοι φορείς: 
Δασαρχείο Λασιθίου, Δήμος Ιεράπετρας, ΓΕΩΤΕΕ Αν. Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης/ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, WWF/ Γραφείο Κρήτης, ΙΓΜΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο Λασιθίου, Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης- Παχιά Άμμος Ιεράπετρας, εταιρεία εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης «Ο Φοίνιξ»

Όσοι φορείς επιθυμούν να συμμετάσχουν στην οργάνωση, να το δηλώσουν στην γραμματεία της οργανωτικής επιτροπής στα Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Τομαδάκης Γιώργος: 6981916832
Δασκαλάκης Παύλος: 6932403188