29.9.12

Ο σεβασμός μας προς ένα ζωντανό οργανισμό


Στο ερώτημα, τι είναι ο τόπος μας, μην είναι ο ήλιος του, μην είναι τα ελεύθερα βουνά, οι ανοικτές παραλίες του ; Μην είν' το πεύκο ; Ο ποιητής έχει απαντήσει από καιρό.

Απλώς για άλλη μια φορά βρέθηκε η αφορμή για να κριθεί το επίπεδο μας, ο πολιτισμός μας, η σχέση μας με το περιβάλλον, οι ευαισθησίες μας, η δημοκρατική μας σκέψη και πράξη.

Στο επίκεντρο του τοπικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ένα μεγάλο πεύκο, από αυτά που δίνουν το στίγμα της ιστορικότητας του κεντρικού δρόμου της πόλης. Αποτελούν κομμάτι της φυσιογνωμίας του χώρου, με μια ωραία αίσθηση αστικού πρασίνου. Παράλληλα λειτουργούν και ως οικότοπος – φωλιά, χιλιάδων πουλιών της περιοχής ( βλ. φωτογραφία). Το θέαμα αρέσει και σε πολλούς περαστικούς τουρίστες που περιδιαβαίνουν τη πόλη με τις φωτογραφικές τους μηχανές, μια μικρή γραφική τουριστική ατραξιόν.

Τα θέματα του αστικού πρασίνου είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα στα σημεία με πυκνή δόμηση. Η ομάδα Αστικού πρασίνου της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου έχει ήδη δώσει, από τις 9/3/2011, στη δημοσιότητα και στις αρμόδιες υπηρεσίες 16 περιοχές παρέμβασης και βέβαια έχει αναπτύξει σχετικές εθελοντικές δράσεις.

Μετά την εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου στο Δήμο Αγίου Νικολάου για την απομάκρυνση του ιστορικού πεύκου στο δρόμο της Ρ. Κουνδούρου, και μετά από την τεκμηριωμένη και επιστημονικά υποστηριζόμενη έκφραση αντίθεσης μιας μεγάλης μερίδας πολιτών του Αγίου Νικολάου, η Οικολογική Κίνηση αναφέρει τα εξής:

1. Βάση μαρτυριών κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, ποτέ δεν ελέγχθηκε σωστά το πεύκο από κάποιον εμπειρογνώμονα ώστε να τεκμηριωθεί η απομάκρυνσή του. Το μόνο άτομο που ανάφερε πρόβλημα στο δέντρο ήταν αυτός που πήγε να το κλαδέψει.

2. Οι πολίτες που είναι αντίθετοι με την κοπή του πεύκου θεωρούν ότι υπάρχουν άλλες λύσεις εκτός από την εύκολη, όπως η δημιουργία στηριγμάτων ή το κλάδεμα για την μείωση του βάρους.

3. Το πεύκο δεν θα ήταν στην κατάσταση που είναι σήμερα αν υπήρχε η ανάλογη φροντίδα (κλάδεμα, κτλ) ώστε να προσαρμοστεί με το αστικό περιβάλλον.

4. Ένα δέντρο είναι ζωντανός οργανισμός που αποτελείται από κύτταρα όπως και οι άνθρωποι. Κάθε ζωντανός οργανισμός αξίζει τον σεβασμό μας και πρέπει να κάνουμε κάθε τι δυνατό ώστε να επιβιώσει εφόσον προσφέρει στο περιβάλλον και δεν αφαιρεί όπως έχει συνήθεια ο άνθρωπος στην εποχή μας. Υπάρχει πλούσια διεθνής εμπειρία για ανάλογες παρεμβάσεις σε ιστορικούς χώρους.

5. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι ένας λόγος για την απομάκρυνση του είναι τα παράπονα κάποιων επαγγελματιών για τις ακαθαρσίες των πουλιών που βρίσκουν φωλιά στο πεύκο. Υπάρχει λύση και για αυτό αν με καλή πρόθεση κάτσουμε να σκεφτούμε και να ενεργοποιήσουμε την δημιουργικότητα μας.

Λόγω των παραπάνω η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου ζητά από τον Δήμο και την Διεύθυνση Δασών Λασιθίου να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να γίνει αναλυτικός έλεγχος του πεύκου και να εξαντληθούν όλες οι λύσεις για την σωτηρία αυτού του ιστορικού δέντρου της πόλης μας.

Εφόσον υπάρχει αντίθεση από μεγάλη μερίδα πολιτών θεωρούμε ότι, δημοκρατικά θα πρέπει να εισακουστούν και να μην αγνοηθούν προτού θέσουν σε ενέργεια την απόφασή τους.

Λόγω της σημαντικότητας του θέματος η Οικολογική Κίνηση δεν θα παραβλέψει τα Νομικά μέσα που δικαιιούται προκειμένου να προλάβει καταστροφικές παρεμβάσεις.

Θα παραβρεθεί επίσης στην αυτοψία που έχει συμφωνηθεί, το πρωί της Τρίτης 2/10/2012, στις 7.30 το πρωί, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου, δασολόγων, γεωπόνων και ενδιαφερόμενων πολιτών.


Για την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
Το Δ.Σ.

Τηλ. 6944465690
e-mail: oiko.kinisi.miravelou@gmail.com
http://ecomirabello.blogspot.gr/

24.9.12

Δεν είναι από τον Αμαζόνιο...






Οι φωτογραφίες δεν είναι από τις ζούγκλες του Αμαζονίου. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις τόσο μακριά.
Ούτε καν με τη φαντασία σου.
Το μοναδικό θέαμα που βλέπετε είναι δίπλα σας. Στο απειλούμενο πεύκο της Ρ.Κουνδούρου στον Άγιο Νικόλαο.

Συναυλία για ΒΑΠΕ - Τετάρτη 26.09.12 Κηπ.Καζαντζάκη

10.9.12

Απαγορεύεται η πρόσβαση σε ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της Κρήτης

Τρεις μπάρες με λουκέτο έχουν τοποθετηθεί από την επιχείρηση που εκμεταλλεύεται το αιολικό πάρκο με την δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος



Κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης εκδρομής του Φυσιολατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στην περιοχή βόρεια της Πλάκας Ελούντας, πεζοπορήσαμε ως τον ιστορικό φάρο του Αγίου Ιωάννη (ή «Αφορεσμένου») σε ένα ανεπανάληπτα άγριο και αμιγώς Κρητικό τοπίο.

2.9.12

Υπέροχη η βραδιά της Τετάρτης 29.08!!!


Μεγάλη επιτυχία κατάφερε η μουσική συνάντηση στην Παχειά Άμμος που διοργανώθηκε από τα μέλη του Παγκρήτιου Δίκτυου Αγώνα κατά των Β.Α.Π.Ε. την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012. Μέλη της Οικολογικής Κίνησης παρευρέθησαν από νωρίς για βοήθεια μαζί με τους υπόλοιπους του Δικτύου στο στήσιμο και προετοιμασία της εκδήλωσης. Η διοργάνωση κατέληξε να είναι άψογη από το μουσικό τμήμα, το τμήμα φαγητού και ποτού μέχρι τον πάγκο των εισιτηρίων. Όλοι δούλεψαν με πάθος και ευχαρίστηση ώστε να μην λείψει κάτι από κανέναν από τους επισκέπτες της εκδήλωσης.

Ο αριθμός των παρευρισκόμενων υπολογίστηκε σε πάνω από 1000 άτομα που ήρθαν να απολαύσουν τους μουσικούς της βραδιάς αλλά και να στηρίξουν τον αγώνα που γίνεται από το Παγκρήτιο Δίκτυο ενάντια στην καταστροφή του φυσικού τοπίου της Κρήτης προς όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων και όχι των οικολογικών. Ευχαριστούμε όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια. Ο αγώνας συνεχίζεται με την απόλυτη στήριξη της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου και ελπίζουμε η επόμενη εκδήλωση να είναι μόνο για τον σκοπό της διασκέδασης και όχι για να δώσουμε φωνή στην λογική της παραλογίας που ζούμε σήμερα!

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια βίντεο από την υπέροχη βραδία…